top of page
Windenergie

Windenergie

Windturbines

WIND ENERGIE

Windenergie

Nederland is rijk aan wind. Naast zonne-energie zijn windmolens noodzakelijk voor een succesvolle transitie naar een duurzame energievoorziening. In Nederland worden windmolens gebouwd om, aangedreven door wind, reductie van CO2- emissie te verminderen en meer duurzame energie op te wekken. Windenergie is een goede oplossing om de Nederlandse energie voorziening op de lange termijn betaalbaar, leverbaar en duurzaam te maken. De Nederlandse overheid heeft als doelstelling om in 2020 het totale elektriciteitsverbruik voor 40 tot 50% te laten produceren door middel van duurzame windenergie. Om windenergie te realiseren zijn in Nederland 11 gebieden aangewezen waar grote windenergieprojecten ontwikkeld moeten worden. Op dit moment staan in Nederland ruim 2300 actieve windmolens. Daarnaast zijn er ook twee grote windmolen parken in het Nederlandse gedeelte van onze Noordzee.

WINDMOLENS

Windmolens

De windmolens in Nederland zorgen voor ongeveer de helft van alle groene stroom in ons land. Een goed geplaatste windmolen kan tot wel 7.500.000 kWh per jaar opleveren. De werkelijke opbrengst is afhankelijk van de hoeveelheid wind, de hoogte van de turbine en van de tijd die een molen in werking is. In Nederland wordt nu door windmolens voor ongeveer 2,4 miljoen huishoudens duurzame windenergie geproduceerd. In het Energieakkoord is afgesproken dat er in 2020 minstens 6000 megawatt aan windmolens op land moet zijn. Dat is genoeg stroom voor ongeveer 4 miljoen huishoudens. Daarnaast moet in 2023 nog eens 4450 megawatt op zee zijn geplaatst. Om alle doelstellingen te halen is het erg belangrijk dat in onze provincies ook nog kleinschalige windparken gebouwd gaan worden voor het opwekken van duurzame energie. In een gunstig en vooruitstrevend scenario zou de kostprijs voor wind energie in 2050 kunnen dalen tot 3 eurocent per kWh.

WERKING WINDMOLEN

Windturbines

Een windmolen bestaat eenvoudig gezegd uit drie belangrijke onderdelen: de wieken, de gondel en natuurlijk de mast. De wieken of rotorbladen moeten altijd naar de wind toe gericht zijn. Moderne windmolens kunnen dit automatisch doen, hierdoor staan ze altijd in een optimale positie. De aerodynamisch gevormde rotorbladen hebben een vergelijkbare vorm als die van vliegtuigvleugels, ze worden door liftkracht die de wind veroorzaakt aangedreven. De gondel is het gedeelte dat bovenop de mast zit en waar de rotorbladen aan vast zitten. In de gondel zitten belangrijke onderdelen van een windmolen zoals de aandrijfas, generator en transformator. De door de rotorbladen aangedreven as loopt via een mechanisme van tandwielen naar de generator. In deze generator die werkt als een soort grote dynamo wordt de duurzame stroom opgewekt. De aanwezige transformator zorgt ervoor dat de stroom effectief kan worden verplaatst.

EAZ Windmolen

EAZ WINDMOLEN

EAZ windmolen

De EAZ-Twaalf molen is bij uitstek geschikt voor agrarische bedrijven en dorpsgemeenschappen in de landelijke provincies. Met de EAZ-Twaalf wordt een regionale en daarbijbehorende duurzame energietransitie mogelijk waarbij maatschappelijke participatie, ruimtelijke kwaliteit en economische haalbaarheid hoog in het vaandel staan.

EAZ OPBRENGSTEN

EAZ Windmolens

Het is een windmolen met een rotor diameter van 12 meter en een as hoogte van 15 meter. De windmolen heeft een prijs van rond de 40.000 Euro en wordt afgeschreven over een periode van 20 jaar. Bij jaarlijks gemiddelde wind snelheden van 5 meter per seconde kan de windmolen 30.000 kilowattuur per jaar genereren.

EAZ INSTALLATIE

Windenergie

De EAZ-Twaalf wordt turn-key geleverd. Bij het team van EAZ staan technische en financiële betrouwbaarheid van de windmolens voorop. Alle molens zijn onderhoudsvrij en worden geleverd met 10 jaar product garantie. Het piekvermogen van de windmolen is 10 kilowatt. Daardoor is het niet nodig om de bestaande aansluiting te verzwaren.

bottom of page